We daten verkeerd

Stel je voor: je hebt iemand ontmoet. Op een datingsite, Tinder, je werk, in de trein, het café, je vrienden hebben een blind date voor je geregeld, of Yvon Jaspers staat opeens op de stoep met een leuke boer(in). Dan is de vraag: wat ga je doen op de eerste date?
De meeste eerste dates vinden ’s avonds plaats. Aan een tafeltje in de kroeg, al dan niet in combinatie met een bioscoopje. Dit is zo ongeveer de slechtst denkbare locatie op het slechtst denkbare tijdstip om elkaar te ‘leren kennen’.
Het doel van de eerste date is tegelijkertijd algemeen bekend en top secret. De voornaamste reden van het afspraakje is om te kijken of er aantrekkingskracht is, zowel van jouw kant als van de ander. Aantrekkingskracht is echter iets ongrijpbaars. Het is er of het is er niet. Nadat we vlinders, kriebels of een andere hormonale schommeling hebben geconstateerd, gaan we over naar fase twee. Aantrekkingskracht is leuk, maar passen we bij elkaar? Dit is een vraag die jaren onbeantwoord kan blijven. Het is namelijk erg moeilijk om objectief te blijven als lustgevoelens continu om aandacht vragen.
Het beste moment voor objectiviteit is op de eerste date. Je hebt nog niets te verliezen. Er zijn geen ingeslepen patronen. Alles ligt open.
We willen informatie verzamelen. Want we denken dat informatie over iemands verleden ons iets belangrijks of relevants vertelt. We praten praten praten. De een vraagt, de ander komt met een antwoord, er ontstaat een gesprek. We praten wat af. Maar praten is, hoe gek het ook klinkt, de slechtst denkbare manier om iemand te leren kennen. Helemaal als we het ’s avonds doen. In een warme ruimte. Net na het eten. Zittend. Met alcohol als smeer- en verdovingsmiddel. Het is de Nederlandse manier van daten, ooit ontstaan vanuit praktisch oogpunt.
Met praten krijg je een reeks feitjes voorgeschoteld. De ander heeft dit gedaan, dat gedaan, verzamelt olifantbeeldjes. Is naar China geweest. Ja, ook alweer een paar relaties achter de rug, maar laten we het daar maar niet over hebben.
Wat zegt het verleden over hoe iemand nu in het leven staat? En belangrijker: wat zegt het over jullie samen?
De beste manier om iemand te leren kennen is tijdens een activiteit. Het gaat er niet om wat iemand heeft gedaan, maar om hoe iemand zich gedraagt. De manier waarop iemand reageert. Op jou. Op anderen en de omgeving. Op spontane en stressvolle situaties. Op het onbekende.
Hoe probleem- of juist oplossingsgericht staat iemand in het leven? Hoeveel ruimte neemt iemand in en hoeveel gunt diegene een ander? Is iemand vrijgevig? Empathisch? Flexibel? Lenig van geest? Dapper? Is het een doorzetter of afhaker? Ja, in een gesprek kun je over al dit soort zaken een vraag stellen, maar je voelt zelf ook wel aan dat je niet veel aan de antwoorden hebt. Zelfs als iemand volledig eerlijk is over zichzelf.
De antwoorden waar je echt iets mee kan, zijn non-verbaal. Alles wat je vertelt en te horen krijgt op een barkruk met een paar glazen alcohol in je systeem, op een tijdstip dat je normaal gesproken in bed ligt, kun je vergeten. Het enige wat je hiervan leert is hoe het is om met iemand op een barkruk een avond door te halen, meer eigenlijk niet. Als je écht iemand beter wilt leren kennen, dan kan dat alleen in een energieke situatie met een helder hoofd.
Checklist
- Zorg ervoor dat je voor de eerste date een activiteit uitzoekt. Dat kan een spel zijn, project, hindernisbaan, speurtocht, paintballen of een survivalweekend. Weekend? Ja, weekend. Waarom niet?
- Zorg ervoor dat de activiteit een fysieke uitdaging is. Er moet gezweet worden. Lichaamsgeur hebben we niet voor niets. Een ‘luchtje opdoen’ zou verboden moeten worden tijdens eerste dates.
- In een relatie ben je een team. Wees daarom een team op de eerste date. Een activiteit waarbij je moet samenwerken is een goeie testcase.
- Val tijdens stille momenten niet terug in geijkte eerste-date-praatjes. Laat je small talk thuis.
- Wees jezelf. Beter een afwijzing op basis van wie je bent dan indruk maken met een rol die je aanneemt (want het risico van een rol is dat de rol jou gaat spelen in plaats van andersom).
- Zorg voor voldoende buitenlucht, actie, puzzels, intensiviteit.
- Geen alcohol.